kunstliefde
..

vrijdag 25 november Podiumavond 20.00


25 november

Fra Bartolommeo en de Maniera Moderna 

In hun eigen tijd werd de schilderstijl van het illustere trio Raphael, Michelangelo en Leonardo gezien als de Maniera Moderna, een nieuwe stijl en werkwijze waarmee na vele eeuwen verval eindelijk de kunst van de klassieke oudheid werd overtroffen. Op de vierde plaats in de toptien van de Maniera Moderna staat een kunstenaar die bekend is geworden onder de naam Fra Bartolommeo. Van deze laatste bezit Museum Boijmans van Beuningen honderden tekeningen die van 15 oktober 2016 t/m 15 januari 2017 worden tentoongesteld samen met - en dat is heel uitzonderlijk - een flink aantal schilderijen uit de grote Italiaanse musea.

Kunsthistoricus en kunstenaar Bart Boon vertelt over de Maniera Moderna en Fra Bartolommeo. Diens tekeningen waren een onmisbaar onderdeel van het creatieve proces waarvan het belang haast niet is te overschatten. Bij de kunstenaars van de Maniera Moderna draaide alles om het concept, de inventie, die tot uiting kwam in een tekening. Het publiek kwam van heinde en verre om een enkele tekening met een nieuwe inventie te zien.
De focus van de lezing ligt op schildertechniek en het gebruik van tekeningen. Wat was de werkwijze van Fra Bartolommeo? Wat maakt hem tot één van de beste kunstenaars van zijn tijd? Wat kan hij betekenen voor kunstenaars in onze eigen tijd?
De tentoonstelling in Boijmans van Beuningen loopt van 15 oktober 2016 t/m 15 januari 2017 en is getiteld 'Fra Bartolommeo - de goddelijke renaissance'.
Aanmelden voor digitale nieuwsbrief

Klik hier om u aan te melden voor onze nieuwsbrief
activiteiten