Tentoonstellingen
Nu
Verwacht
Archief
Portret

Erik Suidman/Philip Akkerman
Twee markante portretschilders
Opening op zaterdag 17 oktober 16.00 uur door Caz Egelie
Kunstliefde presenteert PORTRET met Erik Suidman en Philip Akkerman, twee gedreven portretschilders met een enorme productiviteit en drive. Beiden werken met diverse technieken waarbij zij het experiment niet schuwen.
Hun productie-aantallen zijn duizelingwekkend en laten eindeloos geduld en bezetenheid zien. In de totale overgave en de volledige gerichtheid op het werk, confronteren Erik Suidman en Philip Akkerman bezoekers met een eindeloze reeks transformaties van henzelf.
ERIK SUIDMAN
Erik Suidman (1964) schildert vooral portretten van lijdende, aan existentiële onvrede ten prooi gevallen personages. Zijn onderwerpen dwalen rond in een eenzaam universum waar medemensen ofwel geheel ontbreken, of zich manifesteren als contactgestoorde klonen. Groepsgewijs spiegelen zij eenzelfde emotie, schijnbaar zonder het bestaan van de andere groepsleden te erkennen. Als anderen ontbreken wordt de buitenwereld gevormd door tegelpatronen, smakeloos behang, een monochrome leegte of een halfslachtig uitgewerkte lucht.
Naast het reguliere werk van grote, soms zeer arbeidsintensieve doeken heeft Erik Suidman al sinds het begin van zijn schildersloopbaan af en toe een kleiner portret geschilderd, steeds op hetzelfde formaat. Als tussendoortje, om een kleur uit te testen, een expressie te oefenen, om de droogtijd van een ander werk door te komen, of om na de vakantie de slag weer te pakken te krijgen. Deze ingesleten gewoonte leidde na verloop van tijd tot een ateliermuur vol portretten. Deze muur trok altijd veel aandacht bij open ateliers of bij verdwaalde bezoekers, maar heeft als geheel nooit de studio verlaten. Daar komt nu verandering in. De afgelopen anderhalf jaar heeft Erik Suidman niets anders gemaakt dan deze portretten, en al doende de oorspronkelijke collectie ruim verdrievoudigd tot meer dan 1250 stuks.
De portretten zijn gemaakt in verschillende technieken (olie, acryl, pastel, aquarel, siberisch krijt, houtskool, potlood, inkt), op verschillende dragers (doek, canvasboard, hout, MDF, hardboard, papier, karton), met als gemene deler het standaardformaat van 18x24 cm Alles geordend door een strakke opstelling in gelijkmatige, van vloer tot plafond reikende rijen.
Tijdens PORTRET wordt de gehele productie als een soort behang uitgerold over de muren. Het effect is duizelingwekkend. In thematisch opzicht wordt er een bak ellende over de toeschouwer uitgestort waar ook om gelachen mag worden.
PHILIP AKKERMAN
Philip Akkerman (1957) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en aan Ateliers 63 in Haarlem. In januari 1981 had hij er zin in om eens een paar zelfportretten te gaan schilderen. Hij was zich er toen niet bewust van dat hij nooit meer iets anders zou gaan doen. Tot vandaag schilderde hij er ongeveer 3600.
Met zijn werk onderzoekt Akkerman de mogelijkheden van verf, de oorsprong en de mogelijkheden van de schilderkunst en van de kunst en zelfs, zo af en toe, vraagt hij zich af wat dit bestaan van ons is: “Ik vind het totaal niet interessant wie ik ben. Dàt ik er ben, dat vind ik schokkend.”
www.philipakkerman.com