Ledententoonstelling

Het Gerucht

6 maart t/m 31 mei 2020

 Het gerucht (1937) is een schilderij van de Nederlandse schilder en oud Kunstliefde kunstenaarslid Joop Moesman (1909 - 1988). Afgebeeld in het werk is onder meer een naakte vrouw die over straat fietst met een viool op de bagagedrager.

Het gerucht is wellicht het bekendste werk van Moesman. Het werd in de jaren 1950 onder meer afgedaan als ’een min of meer onsmakelijk geval van een textielloze juffer’ en op een Utrechtse tentoonstelling van Kunstliefde werd het op last van de burgemeester verwijderd, een lot wat ook diverse andere van zijn schilderijen trof. Het werk hing jarenlang in zijn woning aan de Utrechtse Oudegracht. De biermagnaat Freddy Heineken kocht het schilderij uiteindelijk in de jaren ‘60 aan. 

In deze thematentoonstelling tonen kunstenaarsleden van Kunstliefde werken waarin ‘gerucht’ als thema centraal staat.

Een gerucht is een verhaal dat de ronde doet, maar waarvan de waarheid niet vast staat. De informatie in een gerucht kan variëren van een roddel tot gerichte propaganda

Geruchten kunnen zich onder vrienden en kennissen verspreiden van mond tot mond. Met de komst van het internet verspreiden geruchten zich tegenwoordig snel via email, weblogs en sociale media. 

In een studie uit 1947 van Gordon Allport en Joseph Postman, Psychology of Rumour, is ontdekt dat een gerucht terwijl het de ronde doet steeds korter en duidelijker wordt. Tevens kan de inhoud van het gerucht veranderen; het gerucht kan afgevlakt worden door te gecompliceerde details en achtergronden weg te laten of te vereenvoudigen. Of juist aangescherpt door het benadrukken en overdrijven van de belangrijkste punten. Tenslotte kan de inhoud van het gerucht compleet veranderen door het muteren van het gerucht ten gevolge van onderbewuste motieven. Dit kan worden gedemonstreerd door binnen een groep van circa tien personen een boodschap rond te laten gaan, die slechts van de ene naar de andere persoon mag overgaan. Wanneer de boodschap de hele kring is rondgegaan, zal uiteindelijk blijken dat er iets heel anders uit is gekomen. 

Geruchten kunnen een krachtige destructieve werking hebben en van grote invloed en ontwrichtend zijn. 

Kortom een spraakmakend en spannend thema verbeeld in verschillende disciplines en vanuit de individuele interpretatie van de kunstenaars.

Stichting Muzum organiseert in 2020 een stadsbreed eerbetoon aan de Utrechtse surrealistische schilder Joop Moesman (1909 - 1988), onder de titel Moesmania.

Kunstliefde doet mee aan dit eerbetoon. Andere deelnemers aan Moesmania zijn onder meer het Centraal Museum met de grote tentoonstelling ‘De tranen van Eros’ en KuuB, ruimte voor kunst en cultuur.  


Deelnemende kunstenaars: Dorothé Arts, Roel Berg, Mariaan van den Berg, Petra Berghorst, Rik Berkhout, Buba Cvoric, Hans Dillesse, Herman van Doorn, Marijke Elferink, Louise Hessel, Annet van den Heuvel, Truus van den Heuvel, Luuk Huiskes, Nienke Jorissen, Han Kerkhoven, Ali Koers, Hans Laban, Jan van Leeuwen, Paul Legeland, Sonata Lepaite, Adriaan Manten, Neeltje Neeft, pluck, Prisca Oliemans, Melanie Ouwehand, Eline Peek, Arie van de Pol, Cisca Poldervaart, Vera Pouw, Ben Roelofs, Erik Rijssemus, Gerard van Santen, Luuk Scholten, Willem Stolwijk, Karen Vennik, Hendrikje Verbeek, Cas Waterman, Digna Weiss, Willem Willms